COMMERCIAL JOB

OFFICE SPACE

Moving to a new headquarters in Essex, international fuel-distribution company New Era Fuels commissioned me to design their office interior; a single floor of 5500 sq. ft approx. Marking their 100th year in business, the office was to incorporate the theme of 'a continuous journey', while keeping within a very modest budget.

The Red Line - The result was to design a simple but striking red line running across the walls and floor, beginning at the entrance to the lobby, encompassing every department, and ending at the far end by the directors' offices.

100yr Journey Visualised - Surrounding the viewer, the line is an abstract combination of floor and eye-line. It leads clients and visitors from the lobby to the boardroom, and links all the employees in a single unbroken line; showing that everyone played a crucial part in the company's 100-year journey.

Success - The build was completed in Aug '18 within budget, and the feedback from employees was of a dynamic look, a sense of inclusion with the rest of the office, both visually and conceptually. Described by the directors as 'very effective and yet economic and inexpensive'.

Limitations - Concept relied more on glass manifestation than carpet design (to reduce cost of bespoke carpet). Area of red carpet in main office areas was also minimised to reduce discolouration from footfall. The space's long linear shape had windows on either side, so I used glass for dividing walls to maximum the (bilateral) natural light and to showcase the red line from multiple angles.

PROGRESS IMAGES

Planning - First I measured the space and produced a schematic, to which I then added walls, doors, desks and storage. Special care had to be taken to allocate circulation patterns, utilise the scarce light, and organise the space efficiently. After creating a 2D plan, I modelled a low-poly version of the prospective space in a 3D package.

3D Renders - I produced visual renditions of what the final office would look like, first to pitch to the directors, and latterly to show to the construction and architectural teams. I achieved this with 3D-modelling and rendering program Blender, with specialises 'Archmesh' add-on.

Mapping the Line - With the build plan finalised and Red Line concept approved by the directors, I used my 3D model to accurately map out the course of the Red Line, dividing each wall, glass and carpet section into segments.

Producing Artwork - Following the architectural build's completion, I measured the newly installed glass and produced flattened, to-scale artwork for print in vinyl (for the manifestation) and installation on the carpet.

Application - Finally, the Red Line was installed on the walls, glass and carpet, involving liaison with both the construction and architectural teams and successfully concluding the project.

GRAPHIC DESIGNER